Anime, ficció i realitat: Tokyo Magnitude 8.0



Parlant de còmic i de ficció, és ben curiós com la creació artística i la fantasia segueixen sent en moltes ocasions un complement a una realitat que ens supera.

Fa uns dies va ser el primer aniversari de la catàstrofe de Fukushima, al Japó. En el seu moment, ningú va poder anticipar-se a la força de la natura. Però Japó, al igual que Nord Amèrica, ja havia destrossat les seves ciutats a la ficció des de feia molt de temps, amb obres que van des de la clàssica Godzilla a la relativament moderna Evangelion.

Amb aquesta referència voldria ara destacar una sèrie d'Anime que no podem trobar encara en els circuits comercials del nostre país. Es diu Tokyo Magnitude 8.0, i és una producció de l'estudi BONES, dirigida per Masaki Tachibana i emesa en el seu moment (l'any 2009) a la cadena japonesa Fuji TV. L'argument segueix la història de la Mirai, una noia de primer de secundaria, i d'en Yuki, el seu germà petit. Els dos germans es veuen obligats a tornar sols a casa després de ser sorpresos durant una exposició de robots per un terrible terratrèmol de magnitud 8.0 a l'escala de Richter (d'aquí ve el títol). Durant el seu viatge veuran un paisatge ben canviat, amb llocs tan emblemàtics com el Pont Rainbow i la Torre de Tòquio destrossades, i sentiran la por de les rèpliques del terratrèmol i de les seves conseqüències.


Cartell de promoció amb la famosa torre de Tòquio destrossada


Però que ningú esperi veure una successió de mort i destrucció amb els carrers de Tòquio plens de crits i algun heroi sorgit del buit. A banda de sorpreses i girs de l'argument, la sèrie intenta mostrar una cara bastant verosímil de la catastròfe, fent tot un exercici d'imaginar com reaccionaria la ciutat i les persones davant d'una situació com aquesta (potser massa optimista i tot, o potser no, doncs és d'admirar la capacitat d'ordre dels japonesos). Aquest plantejament respon a una predicció que assegurava en el seu moment que en els 2 anys posteriors a 2009 hi havia un 70% de possibilitats de que hi hagués un terratrèmol d'escala 8 que afectés Tòquio.

La sèrie va tenir un bon reconeixement en el seu moment, i cal destacar la qualitat del guió i l'animació, així com el tractament verosímil i sense sensacionalismes d'una hipotètica situació de crisi a la capital nipona. Per darrera va quedar, però, de la realitat de Fukushima, amb un terratrèmol de 9.1 graus i un gran tsunami que a més va provocar una crisi nuclear que encara podriem dir que dura. Malauradament, la ciutat costera de Fukushima no hi era tan preparada com Tòquio i les autoritats no sempre van ser competents. A més, i a diferència del que ens ensenya la ficció, els robots no van ser determinants, ni tan sols en els treballs amb els reactors nuclears, on van tornar a ser éssers humans el que van arriscar les seves vides.

Ara, com llavors, recordo aquesta sèrie, que no puc més que recomanar a tothom, doncs té una gran història, és didàctica i ens ensenya la ciutat de Tòquio d'una manera que només coneixen les persones que hi eren aquell dia fatídic al Japó.


Dono crèdit als seus autors:

· Pàgina oficial: http://tokyo-m8.com/

0 comentaris:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerizada por: Lasantha y Distribuida Por: Blogger Templates